Tiramisu
Tiramisu (pomeni “poberi me”, “razvedriti me”, “zbudi me” ali “dvigni me”) je priljubljena kavna italijanska sladica. Osnova so bebi piškoti namočeni v kavni mešanici. Je večplastna sladica s stepeno zmesjo jajc, sladkorja in mascarpone sir. Recept je v zgodovini doživel veliko prilagoditev in različic v mnogih vrst tort ali drugih sladic. Korenine sladice so spor med italijanskimi regijami, kot so Veneto, Furlanija-Julijska krajina, Piemont, in drugimi pokrajinami.
Sestavine
- 350 g piškotov za tiramisu
- 2 dl pomarančnega soka
- 1 vanilin sladkor
- 1 žlička cimeta
- 30 ml pomarančnega likerja Cointreau
- 150 g čokolade v prahu
Krema
- 500 g mascarponeja
- 3 jajca
- 250 ml sladke smetane
- rumov sladkor
- 70 g sladkorja
Postopek
Pripravimo obroč modela (20 x 20 cm) in ga postavimo na pladenj. V skledo ali globok krožnik damo pomarančni sok (lahko ga prej malce segrejemo), vanilin sladkor, cimet ter pomarančni liker Cointreau.
Krema
iz beljakov in sladkorja stepemo sneg. Rumenjake penasto stepemo z rumovim sladkorjem. Med rumenjake rahlo vmešamo moscarpone, nato še beljake ter stepeno smetano.
Piškote z obeh strani pomočimo v prej pripravljeni mešanici in z njimi pokrijemo dno.
Piškote nato premažemo z eno tretjino kreme Posujemo s cimetom. Nadaljujemo še z dvema plastema piškotov in kreme. Na vrhu posujemo s čokolado v prahu in cimetom.
Sladico čez noč (ali vsaj za dve uri) postavimo v hladilnik, da se okusi prepojijo.
Nasveti
Čokolado v prahu lahko nadomestimo s čokoladnih ostružkov iz temne čokolade s pomarančo.
Kremi lahko dodamo tudi naribano pomarančno lupinico.
Pomarančnemu soku lahko dodamo močno turško kavo.
Hranilna vrednost
Hranilna vrednost | na 100 g |
---|---|
Energijska vrednost | 327 kcal |
Maščobe (skupaj) | 21 g |
Od tega nasičene maščobe | 13 g |
Ogljikovi hidrati | 28 g |
Sladkorji | 21 g |
Beljakovine | 5 g |
Sol | 0 g |