Tiramisu

Selective focus on the left tiramisu cake

Tiramisu (pomeni “poberi me”, “razvedriti me”, “zbudi me” ali “dvigni me”) je priljubljena kavna italijanska sladica. Osnova so bebi piškoti namočeni v kavni mešanici. Je večplastna sladica s stepeno zmesjo jajc, sladkorja in mascarpone sir. Recept je v zgodovini doživel veliko prilagoditev in različic v mnogih vrst tort ali drugih sladic. Korenine sladice so spor med italijanskimi regijami, kot so Veneto, Furlanija-Julijska krajina, Piemont, in drugimi pokrajinami.

Sestavine

  • 350 g piškotov za tiramisu
  • 2 dl pomarančnega soka
  • 1 vanilin sladkor
  • 1 žlička cimeta
  • 30 ml pomarančnega likerja Cointreau
  • 150 g čokolade v prahu

Krema

  • 500 g mascarponeja
  • 3 jajca
  • 250 ml sladke smetane
  • rumov sladkor
  • 70 g sladkorja

Postopek

Pripravimo obroč modela (20 x 20 cm) in ga postavimo na pladenj. V skledo ali globok krožnik damo pomarančni sok (lahko ga prej malce segrejemo), vanilin sladkor, cimet ter pomarančni liker Cointreau.

Krema

iz beljakov in sladkorja stepemo sneg. Rumenjake penasto stepemo z rumovim sladkorjem. Med rumenjake rahlo vmešamo moscarpone, nato še beljake ter stepeno smetano.

Piškote z obeh strani pomočimo v prej pripravljeni mešanici in z njimi pokrijemo dno.
Piškote nato premažemo z eno tretjino kreme Posujemo s cimetom. Nadaljujemo še z dvema plastema piškotov in kreme. Na vrhu posujemo s čokolado v prahu in cimetom.
Sladico čez noč (ali vsaj za dve uri) postavimo v hladilnik, da se okusi prepojijo.

Nasveti

Čokolado v prahu lahko nadomestimo s čokoladnih ostružkov iz temne čokolade s pomarančo.
Kremi lahko dodamo tudi naribano pomarančno lupinico.
Pomarančnemu soku lahko dodamo močno turško kavo.

Hranilna vrednost

Hranilna vrednost na 100 g
Energijska vrednost 327 kcal
Maščobe (skupaj) 21 g
Od tega nasičene maščobe 13 g
Ogljikovi hidrati 28 g
Sladkorji 21 g
Beljakovine 5 g
Sol 0 g