
Praznično ali nedeljsko kosilo ima še vedno eno enostavno jed, ki so jo pripravljale že naše babice. Njene priprava je enostavna, saj je potrebno meso samo pripraviti in jo dati v pečico in počakati da postane hrustljavo zapečena, dišeča, sočna in rahla. Pečenko lahko pripravimo s krompirjem, različnimi omakami in prelivi ali pa z zelenjavnimi prilogami. Tukaj je recept za mehko in sočno svinjsko pečenko z naravnim prelivom.
Sestavine
- 500 g svinjske pečenke
- 2 večja stroka česna
- 1 čebula
- 50 g masla
- 6 žlic olivnega olja
- 3 srednje veliki korenčki
- 500 g krompirja
- 2 vejici rožmarina
- 2 dcl belega vina
- sol in poper
Postopek
- Svinjsko pečenko pustimo na sobni temperaturi vsaj 1 uro, preden jo začinimo.
- Pečico segrejemo na 210°C.
- Korenje očistimo, operemo in razrežemo na četrtine. Čebulo olupimo in razrežemo na četrtine.
- Dodamo še vejice timijana in rezino limone ter vse skupaj pokapamo z oljem.
- Zelenjavo dobro premešamo in razporedimo po pekaču.
- V pekač položimo še meso, nato pa pekač za 30 minut potisnemo v ogreto pečico.
- Temperaturo pečice znižamo na 170°C.
- V pekač vlijemo vino in meso pečemo še 75 minut.
- Med pečenjem meso večkrat prelijemo s tekočino, ki se je nabrala v pekaču.
- Pečeno meso preložimo na desko, ohlapno pokrijemo s kosom alu folije.
- Omako pripravimo tako, da zelenjavo pretlačimo, nato pa vsebino pekača precedimo v čisto skledico.
- Meso narežemo na 1 centimeter debele kose in postrežemo skupaj z izbrano prilogo in omako.