Omaka iz suhih sliv

Sestavine

  • 10 suhih sliv
  • 4 suhe marelice
  • 5 krhljev suhih jabolk
  • 7 krhljev suhih hrušk
  • 1 dl rdečega vina
  • 1 žlička rjavega sladkorja
  • 4 klinčki
  • 1 vejica rožmarina
  • 1 vejica timijana
  • 1 vejica melise
  • 1 žlička gustina
  • 3 žlice sladke smetane

Postopek

  1. V loncu najprej zmešamo vino s suhim sadjem in začimbami.
  2. Kuhamo 3 minute. Iz omake poberemo začimbe.
  3. Dodamo gustin in kuhamo še 2 minuti.
  4. Na koncu po želji dodamo še sladko smetano (kuhamo največ še 1 minuto).
  5. Omako odstavimo in pustimo na toplem.
  6. Omako postrežemo skupaj z mesom (pečenka) in njoki ali ajdovimi štruklji.
  7. Dodamo lahko tudi zelenjavo.