Krofi
Pusta si ne moremo predstavljati brez slastnih krofov. Pustni torek je premični praznik, saj je določen le njegov dan, vsako leto pa pride na drug datum. Post, ki je v starih časih sledil pustu, je bil zelo strog, zato so se ljudje v pustnem času veselili, noreli ob obilici hrane in pijače.
Kako je pa ta sladica, ki je simbol razkošja sploh nastala? O tem se seveda obstajajo različne legende.
Dunajčani so mnenja, da je okusno pecivo iznašla pekovka Cäcilie Krapf, ki je okoli leta 1690 v svoji trgovinici zdelovala »Cillijine kroglice«, znane po celem Dunaju, ter jih v pustnem času polnila z vloženim sadjem. Druga legenda pravi, da je nekoč nesrečno zaljubljena kuharica pripravljeno testo namesto v pečico pomotoma vrgla v vročo mast in tako iznašla krofe. A kakorkoli že, krofi so v svoji klasični, sladki različici z značilnim belim obročem krona pustnega časa.
Pri nas so najbolj znani trojanski krofi, ki jih na Trojanah pečejo krofe od 1961, ko so jih dnevno ocvrli le nekaj deset, vendar je povpraševanje po njih od tedaj tako naraslo, da jih danes dnevno prodajo med 2000 in 5000, še več pa v dneh pusta in ob posebnih priložnostih. Tradicionalni trojanski krofi so polnjeni z marelično marmelado. Zadnja leta pa se poleg njih uveljavljajo tudi krofi, polnjeni z vanilijevo kremo, obliti s čokolado ter posuti s kokosovo moko.
Mi bomo objavili recept sestre Nikoline, po katerem lahko spečete okusne krofe.
Sestavine
- 80 g moke
- žlička soli,
- 3 žlice ruma
- limonino ali pomarančno lupino
- 4 dag kvasa
- 3 jajca
- ščiti telo proti bakterijam,
- 2 žlici sladkorja
- 1 vanilijev sladkor
- 3 žlice kisle smetane
- 2,5 dag masla
- 3 dcl mleka
Postopek
Kvasu dodamo sladkor in mleko, ko je raztopljeno, pa še žlico ali dve moke. Tako kvas začne hitro vzhajati in nikoli ne bo prehajal. Iz beljakov naredimo sneg, dodamo sladkor in vanilin. Rumenjake in smetano zmešamo v kremasto zmes ter dodamo moki. Prilivamo mleko, ob strani v moko damo vzhajan kvas in mešamo z roko. Gnetemo in po potrebi prilivamo. Dodamo še 2 žlici ruma ali žganja. Mirno naj vzhaja 80 – 90 minut. Razvaljamo – če bodo enojni krofi, debelejše. Izkrožimo in damo vzhajati cca. 35 minut. Če so dvojni, jih tanjše razvaljamo. Na eno krog damo marmelado in pokrijemo z drugim krogom (a pazimo, ne moknato stran na marmelado). S prsti pritisnem ob robu. Vzhajajo pol ure. Obreznine damo v skledo in lahko naredimo flancate ali male krofke. Proti koncu vzhajanja v prvem ali drugem primeru začnemo počasi pogrevati olje (2 cm visoko). Preizkusimo ga s koščkom testa ali drobtino: od dna do vrha mora priti ob štetju en-dva-tri. Temperatura mora biti ravno prava. Ob premalo vročem olju, se olja napijejo. Če je prevroče, hitro dobijo barvo, a notri nastanejo luknje (eno se zgodi, če so premalo vzhajani). V olje damo vrhnjo plast krofa in pokrijemo posodo. Ko so ocvrti, jih obrnemo in drugo plast cvremo odkrito. Pobiramo na rešetko in ocvremo še druge.