Jabolčna pita

Sočna, krhka sladica, ob kateri se vsakdo spomni svojih otroških dni in sladic, s katerimi so nas razvajale naše babice.

Sestavine:

Krhko testo

  • 400 g moke
  • 0,5 pecilni prašek
  • 200 g masla
  • 130 g sladkorja v prahu
  • 2 jajci
  • 2 žlice kisle smetane
  • noževa konica naribane limonine lupine

Nadev

  • 1 kg očiščenih jabolk
  • 100 g sladkorja
  • 50 g masla
  • sok ene limone
  • 1 vanilijev sladkor
  • ščep cimeta
  • pest rozin
  • noževa konica naribane limonine lupine
  • 3 žlice kisle smetane

Postopek

  1. V skledo damo moko, presejan pecilni prašek in maslo ter z rokami pregnetemo.
  2. Dodamo sladkor, naribano limonino lupino, jajci in kislo smetano ter z roko umesimo testo, ki ga damo za eno uro v hladilnik.
  3. V kozico damo sladkor in ga ob mešanju segrevamo, da karamelizira. Dodamo maslo in na  krhlje narezana in olupljena jabolka. Dodamo cimet, vanilijev sladkor in naribano limonino lupino. Vse skupaj dušimo v lastnem soku 20 minut. Na koncu dodamo še rozine. Pustimo, da se ohladi.
  4. Polovico testa razvaljamo na pol centimetra debelo in ga z valjarjem prenesemo na okrogel pekač.
  5. Na testo nadevamo dušena jabolka in ga pokrijemo z drugim delom razvaljanega testa. Če želimo pa lahko napravimo tudi mrežo.
  6. Pito pečemo  55 minut pri 180 °C. Ohlajeno pito razrežemo in okrasimo s stepeno sladko smetano.