Ciabatta

Ciabatta je italijanski beli kruh iz pšenične moke, vode, olivnega olja, soli in kvasa, ki ga je leta 1982 ustvaril pekar v Veroni, kot odgovor na priljubljeno francosko bageto. Ciabatta je nekoliko podolgovata, široka in ravna in je pečena v mnogih različicah.

Medtem ko panino označuje katero koli vrsto sendviča, ne glede na uporabljeni kruh (na primer rezine ali pecivo), je opečeni sendvič iz majhnih hlebcev ciabatta znan kot panini zunaj Italije.

Sestavine

Predtesto

  • 10 g svežega kvasa
  • 2 dl mlačne vode
  • 35 dag bele krušne moke

Testo

  • 15 g kvasa
  • 4 dl mlačne vode
  • 60 ml mlačnega mleka
  • 50 dag bele moke
  • 2 žlički soli
  • 50 ml olivnega olja

Postopek

Priprava ciabatte je dolgotrajnejši postopek, saj je potrebno pripraviti predtesto, ki mora vzhajati in počivati kar 15 ur.

Predtesto:

  1. Zamesimo testo iz kvasa, bele moke in vode.
  2. Pokrijemo z rahlo naoljeno plastično folijo, da se na površini ne zasuši.
  3. Pustimo vzhajati 15 ur.

Testo:

  1. V vodi raztopimo kvas.
  2. V raztopino vmešamo predtesto. Ko se malo razmehča. lahko uporabimo ročni mešalec.
  3. Dodamo mleko in počasi dodajamo moko.
  4. Zmes, ki je precej tekoča, gnetemo vsaj 15 minut.
  5. Nato vmešamo olivno olje in sol.
  6. Pokrijemo z naoljeno folijo in pustimo da vzhaja še dve uri.
  7. Na pomokanem peki papirju oblikujemo tri podolgovate ciabatte (“copate”), ki jih ponovno pustimo vzhajati še 30 minut.
  8. Ciabatte potresemo z moko in pečemo slabe pol ure na 220 stopinjah.

Ciabatte so najboljše še tople, lahko je dodana pražena čebula, okus pa je fantastičen. Samo namazana z malo masla je pregrešna, lahko jo obložimo z domačim burgerjem in najljubšim namazom.