Kostanjeva juha

Kostanjeva kremna juha ali jesenska kremna juha s kostanji sodi med zelo posebne kremne juhe. Če želimo še finejšo kremno juho, zmiksano pretlačimo skozi fino cedilo ali kuhinjsko sito. Kostanj najpogosteje uživamo kuhan ali pečen. S kostanjem pripravljamo najrazličnejše sladice (torte, palačinke, narastki, kreme, zavitek, rolada in celo sladoled), z njim nadevamo perutnino, kombiniramo ga z drugo zelenjavo (na primer z brstičnim ohrovtom ali z rdečim zeljem), okusen je v juhi, znan je kostanjev kruh, kot džem, zamrznjen ali kandiran pa je primeren tudi za ozimnico.

Sestavine

  • 400 g kostanja
  • 1 šopek peteršilja
  • 1 rdeča čebula
  • 3 stroki česna
  • 1 žlica masla
  • 500 ml jušne osnove
  • 3 ščepce soli
  • 2 ščepca mletega črnega popra
  • 100 ml sladke smetane za kuhanje
  • 200 g gosjih jeter

Priprava

  1. Kostanj stresemo na večje cedilo in ga na hitro oplaknemo, nato pa ga na vrhnjem delu križno zarežemo. Na kuhalnik pristavimo lonec s približno enim litrom vode. Vanj stresemo kostanj, ki ga približno eno uro kuhamo na zmernem ognju. Ko je pripravljen, ga olupimo z ostrim nožem.
  2. Operemo peteršilj. Nekaj vejic prihranimo za okras, ostale osmukamo. Čebulo in česen olupimo ter ju na drobno nasekljamo. Na kuhalnik pristavimo kozico, v kateri raztopimo maslo. Na maslu približno 5 minut pražimo čebulo in česen.
  3. Prilijemo jušno osnovo in dodamo kuhan kostanj. Po okusu začinimo s soljo in poprom ter kuhamo približno 20 minut. Pet minut pred koncem kuhanja dodamo tudi smetano. Nato pripravljeno juho prelijemo v večjo posodo in jo s paličnim mešalnikom zmiksamo do gladkega.
  4. Gosja jetra narežemo na majhne koščke  in jih na hitro prepražimo. Juho serviramo v krožnike, jo okrasimo s peteršiljem in praženimi jetri.