Materina dušica

Materina dušica je pri nas izredno priljubljena zdravilna rastlina. Že njeno ime priča o njeni vsestranski uporabi. Materina dušica v času cvetenja močno diši. V času srednjega veka so materino dušico uporabljali kot magično sredstvo proti pikom kač in škorpijonov. Je do 20 cm visok grmiček z olesenelo koreniko, iz nje poganjajo škrlatna ali temno rožnata socvetja.

Materina dušica je znanstveno priznano zelišče, ki pomaga pri zdravljenju zgornjih dihalnih poti. Materina dušica se uporablja za lažje izkašljevanje pri kašlju, ki spremlja prehladna obolenja. Pomaga tudi pri vneti ustni sluznici in ustnem zadahu.

Razkužuje dihalne poti, pomirja kašelj, uspava. Pomirja in krepi živce. Pospešuje tudi potenje in prebavo. Sprošča krče. Čaj materine dušice, kateremu dodamo med, olajšuje in pospešuje porod. Čaj je koristen tudi pri motnjah v ledvicah in mehurju. Pomaga pa tudi ženskam z nerednimi menstruacijami. Nikakor pa ne smem pozabiti blagodejnega učinka, ki ga ima čaj materine dušice na zdravljenje pljučnice, obolelih bronhijev in pri gnojenju pljuč. Materina dušica je pogosto uporabljena tudi kot kopel. Nameni kopeli so različni. Lahko je sproščujoča kopel ki sprošča in miri živce, umirja.
To je tradicionalno zdravilo rastlinskega izvora za navedeno področje uporabe, ki temelji izključno na podlagi dolgotrajnih izkušenj.
Zeli vrtne materine dušice vsebujejo eterično olje in druge učinkovine, ki delujejo protibakterijsko, pomirjajo krče v dihalnih poteh ter lajšajo izkašljevanje.