Konopljina kava – Mešanice brazilskih kav z dodatki konoplje

Dnevni ritual, ki se prične s skodelico dišeče, aromatične dobre kave je za mnoge ljubitelje kave  nepogrešljiv, hkrati pa je tudi priložnost za prijetne trenutke druženja.

Kavo štejemo med tradicionalna poživila. Ne glede na to ali je kava črna, ali je kava z mlekom ali s smetano, tisti , ki jo redno uživajo verjamejo, da se z njo lažje prebudijo in jim daje energijo za celoten dan.

Danes je kava pomembno trgovsko blago. Kava je doma v tropski pokrajina Caffa v Etiopiji, danes pa približno 80 % svetovne proizvodnje kave pridelajo v Srednji in Južni Ameriki, od tega več kot polovico v Braziliji.

Najvažnejši brazilski kavi sta Minas in Santos. Minas kava je poimenovana po pokrajini zasajeni z obsežnimi kavnimi plantažami, Santos pa je znana izvozna pomorska luka v Braziliji. Mešanica kave vsebuje še indijsko kavo Cherry.

Vsaka kava ima drugačne lastnosti, nekatere imajo odlično aromo, druge prijeten okus. Ker pa nobena kava nima vseh lastnosti so proizvajalci kave mešali med seboj različne vrste kav.

Konopljina kava MyHempy vsebuje poleg mešanice kav Minas, Santos in Cherry še dodatek zmletih čistih semen konoplje, ki vsebujejo olja, proteine, minerale in vitamine. Ta kava je zelo aromatična in vsebuje omega 3/6 maščob ter nešteto naravnih oligomineralov, ki so potrebni in koristni za uživanje.

Raziskave so pokazale, da uživanje konoplje pomaga in lajša nekatere bolezni, med njimi tudi: Alzheimerjeva bolezen, astma, bolečine, depresija, glavoboli, hipertenzija. Med drugim je uživanje pokazalo tudi manjšanje tumorjev, pospešitev okrevanje …. Pozitivni učinki uživanja konoplje se odražajo tudi v boljši odzivnosti metabolizma in presnove.

S praženjem izgubi kava kislost, trpkost, razvije pa se aroma, ki da kavi značilen vonj in okus. Svetlo pražena kava daje nežno aromo in trpkejši okus, temno pražena kava pa močan in grenak okus, manjšo kislost in manj arome. Po praženju je potrebno kavo ohladiti, čim manj zračiti, mleti, če gre za mleto kavo, ter zapakirati v ustrezno embalažo.

Velika umetnost in skrivnost vsake pražarne je priprava mešanice oziroma recepture iz posameznih vrst kave. Nekatere vrste kave se odlikujejo po odlični aromi, druge po prijetnem okusu, toda nobena posamezna sorta kave nima vseh lastnosti, ki jih od dobre kave želimo. Zato so proizvajalci pražene kave že od nekdaj mešali različne sorte z namenom, da bi združili dobre lastnosti posameznih sort in ustvarili mešanico z zaokroženo aromo in okusom ter tako ustregli potrošnikom. Tako se mešanice praženih kav med seboj ločijo po razmerju in vsebnosti posameznih vrst kave, kot tudi po njihovi kvaliteti in poreklu.

Kavo lahko kupite v spletni trgovini.