Božične začimbe – Cimet

dsc01320-402-940x492

Cimet je začimba, predvsem za sladke jedi. Začimbo pridobivajo predvsem iz dveh vrst cimetovega drevesa, iz cejlonskega in kitajskega . Kot začimba se uporablja posušena tanka notranja plast skorje, delno kot zvite paličice, delno kot prah. Značilno za cimetovo drevo je, da so mladi listi živo rdeči, ko se postarajo, postanejo zeleni.

Cimet je ena od najstarejših začimb. Domneva se, da so ga v Kitajski uporabljali že 3000 let pr. n. št. Od 16. do 18. stoletja je cimet veljal v Evropi za zelo drago in cenjeno začimbo. Tako je trgovec Anton Fugger leta 1530 sežgal zadolžnice Karla V., na ognju iz paličic cimeta in tako dokazal svoje ogromno bogastvo.

Uporaba

Cimet dodajamo skoraj v vsako božično pecivo kot na primer cimetove zvezdice.  Uporabimo ga tudi v božičnh napitkih kot je kuhano vino, punču in čajih.