
Suho sadje je priljubljena hrana, ki jo lahko jemo samostojno, lahko jo pa umešamo z raznimi sladkimi in tudi slanimi jedmi. Okus sočne perutnine se odlično dopolnjuje s sladkim okusom suhih sliv in prepričata še tako zahtevne goste. Omaka iz suhih sliv je izvrstna izbira tudi v kombinaciji s svinjino.
Sestavine
- 10 suhih sliv
- 4 suhe marelice
- 5 krhljev suhih jabolk
- 7 krhljev suhih hrušk
- 1 dl rdečega vina
- 1 žlička rjavega sladkorja
- 4 klinčki
- 1 vejica rožmarina
- 1 vejica timijana
- 1 vejica melise
- 1 žlička gustina
- 3 žlice sladke smetane
Postopek
- V loncu najprej zmešamo vino s suhim sadjem in začimbami.
- Kuhamo 3 minute. Iz omake poberemo začimbe.
- Dodamo gustin in kuhamo še 2 minuti.
- Na koncu po želji dodamo še sladko smetano (kuhamo največ še 1 minuto).
- Omako odstavimo in pustimo na toplem.
- Omako postrežemo skupaj z mesom (pečenka) in njoki ali ajdovimi štruklji.
- Dodamo lahko tudi zelenjavo.