Ohridska torta

Znamenita Ohridska torta ali kot jo sicer imenujejo Kraljičina torta, je bila ena izmed najljubših tort kraljice Marije. Kot pri mnogih tortah ima vsaka torta originalni recept. Obstajata dve različici Ohridske torte. Izvirni recept in sodobni izvirni recept. Sodobni izvirnik se razlikuje le v plasti sladke smetane in čokoladnim prelivom.
Sestavine
Testo
- 15 jajc
- 15 žlic orehovega drobljenca
- 6 žlic sladkorja
- 15 žlic mletih orehov
- 3 čajne žličke kakava
- 3 žlice moke
- 3 vrečke pecilnega praška
Orehov drobljenec
- 130 g sladkorja
- 120 g orehovih jedrc
Sladkorni preliv
- 400 ml vode
- 200 g sladkorja
Karamela
- 400 g sladkorja
- 200 ml vode
- 150 ml smetane
Krema
- 500 g masla
- 1 vanilijev sladkor
- 10 rumenjakov
- 200 g sladkorja
- 500 g sesekljanih orehov
Čokoladni preliv
- 450 g temne čokolade
- 350 ml sladke smetane
Postopek
- Najprej naredimo orehov drobljenec. V posodo damo sladkor in ga karameliziramo. Ko je sladkor zlatorumene barve, dodamo cela orehova jedrca in dobro premešamo. Prelijemo na peki papir in počakamo, da se strdi. Ko je masa ohlajena in strjena, jo na drobno zmeljemo v multipraktiku.
- Penasto stepemo 5 jajc in 2 žlici sladkorja. Narahlo dodamo 5 žlic orehovega drobljenca, 5 žlic orehov, žlico moke, žličko kakava in pecilni prašek. Vse skupaj zlijemo v tortni model in pečemo 20 minut na 180 stopinj Celzija. Spečemo tri plasti.
- Za sladkorni preliv skuhamo 200 g sladkorja v 400 ml vode. Z vročim sirupom prelijemo posamezne plasti. Količina zadostuje za vse tri plasti. Počakamo, da se sirup popolnoma vpije v posamezne plasti.
- Za nadev najprej naredimo karamelo. V kozico damo sladkor in vodo. Ter na srednjem ognju počasi kuhamo, dokler ne dobimo zlate barve in goste karamelne mase kot stopljeni bomboni. Nato dodamo sladko smetano in kuhamo, dokler ne dobimo goste homogene strukture.
- Rumenjake stepemo s sladkorjem in vanilijevim sladkorjem in vse skuhaj kuhamo v parni kopeli. Ohladimo in umešamo s karamelno maso. Na koncu dodamo stepeno maslo. Ko se masa lepo poveže skupaj, dodamo sesekljane orehe.
- Z nadevom premažemo prvo in drugo plast torte. Ob strani in tretjo plast torte premažemo s stepeno sladko smetano.
- Na majhnem ognju počasi stopimo čokolado in smetano. Mešamo, da postane gosta in ohlajeno masa. S to maso počasi prelijemo celo torto in jo potresemo z mletimi orehi. Na vrhu torto dekoriramo še z nekaj orehovimi jedrci.