Jabolčna pita

Sočna, krhka sladica, ob kateri se vsakdo spomni svojih otroških dni in sladic, s katerimi so nas razvajale naše babice.
Sestavine:
Krhko testo
- 400 g moke
- 0,5 pecilni prašek
- 200 g masla
- 130 g sladkorja v prahu
- 2 jajci
- 2 žlice kisle smetane
- noževa konica naribane limonine lupine
Nadev
- 1 kg očiščenih jabolk
- 100 g sladkorja
- 50 g masla
- sok ene limone
- 1 vanilijev sladkor
- ščep cimeta
- pest rozin
- noževa konica naribane limonine lupine
- 3 žlice kisle smetane
Postopek
- V skledo damo moko, presejan pecilni prašek in maslo ter z rokami pregnetemo.
- Dodamo sladkor, naribano limonino lupino, jajci in kislo smetano ter z roko umesimo testo, ki ga damo za eno uro v hladilnik.
- V kozico damo sladkor in ga ob mešanju segrevamo, da karamelizira. Dodamo maslo in na krhlje narezana in olupljena jabolka. Dodamo cimet, vanilijev sladkor in naribano limonino lupino. Vse skupaj dušimo v lastnem soku 20 minut. Na koncu dodamo še rozine. Pustimo, da se ohladi.
- Polovico testa razvaljamo na pol centimetra debelo in ga z valjarjem prenesemo na okrogel pekač.
- Na testo nadevamo dušena jabolka in ga pokrijemo z drugim delom razvaljanega testa. Če želimo pa lahko napravimo tudi mrežo.
- Pito pečemo 55 minut pri 180 °C. Ohlajeno pito razrežemo in okrasimo s stepeno sladko smetano.