Ingverjeva strjenka

Sladica za vse tiste, ki obožujejo lahke in osvežilne sladice. Je enostavna in hitra za pripravo in naravnost fantastična. Priprava strjenka omogoča kreativnost, saj jo lahko postrežemo v steklenih kozarcih, v plastičnih kozarcih je primerna za piknike in druge dogodke. Lahko jo pripravimo v silikonskih modelčkih, ki jih odstranimo, preden sladico postrežemo ali pa jo pripravimo v pekaču, jo narežemo in okrasimo.

Sestavine:

  • pol litra mleka
  • 100 g sladkorja
  • 1 vanilijev sladkor
  • sok dveh pomaranč
  • nastrgana pomarančna lupinica
  • 80 g pšeničnega zdroba
  • 2 žlici naribanega svežega ingverja
  • 3 žlice pomarančnega likerja
  • 5 g želatine
  • 0,4 litra sladke smetane

Dekoracija:

  • lističi mete
  • sadeži pasijonke

Postopek:

  1. Zavremo mleko in vanj vmešamo sladkor, vanilijev sladkor in pomarančno lupinico. Vanj počasi vmešamo zdrob in med neprekinjenim mešanjem počasi kuhamo, dokler ne nastane gosta masa.
  2. Maso odstavimo z ognja, vmešamo ingver in pomarančni liker ter nekoliko ohladimo.
  3. Želatino namočimo  mrzli vodi in jo nato stopimo nekoliko ohlajeni masi. Zraven rahlo premešamo, saj se masa ne sme strditi.
  4. Smetano stepemo in jo rahlo vmešamo v maso.
  5. Maso nadevamo v okrogle silikonske modelčke in postavimo v hladilnik, da se strdi.
  6. Ohlajeno strjenko vzamemo iz hladilnika in jo obrnemo na krožnik. Pomarančni sok segrejemo v kozici, dodamo dve žlici sladkorja in žlico pomarančnega likerja. Vse skupaj segrevamo toliko časa, da postane gladek sirup. Ohlajenega polijemo po strjenki, katero smo okrasili še z lističem mete in pasijonko.