Ingverjeva strjenka

Sladica za vse tiste, ki obožujejo lahke in osvežilne sladice. Je enostavna in hitra za pripravo in naravnost fantastična. Priprava strjenka omogoča kreativnost, saj jo lahko postrežemo v steklenih kozarcih, v plastičnih kozarcih je primerna za piknike in druge dogodke. Lahko jo pripravimo v silikonskih modelčkih, ki jih odstranimo, preden sladico postrežemo ali pa jo pripravimo v pekaču, jo narežemo in okrasimo.
Sestavine:
- pol litra mleka
- 100 g sladkorja
- 1 vanilijev sladkor
- sok dveh pomaranč
- nastrgana pomarančna lupinica
- 80 g pšeničnega zdroba
- 2 žlici naribanega svežega ingverja
- 3 žlice pomarančnega likerja
- 5 g želatine
- 0,4 litra sladke smetane
Dekoracija:
- lističi mete
- sadeži pasijonke
Postopek:
- Zavremo mleko in vanj vmešamo sladkor, vanilijev sladkor in pomarančno lupinico. Vanj počasi vmešamo zdrob in med neprekinjenim mešanjem počasi kuhamo, dokler ne nastane gosta masa.
- Maso odstavimo z ognja, vmešamo ingver in pomarančni liker ter nekoliko ohladimo.
- Želatino namočimo mrzli vodi in jo nato stopimo nekoliko ohlajeni masi. Zraven rahlo premešamo, saj se masa ne sme strditi.
- Smetano stepemo in jo rahlo vmešamo v maso.
- Maso nadevamo v okrogle silikonske modelčke in postavimo v hladilnik, da se strdi.
- Ohlajeno strjenko vzamemo iz hladilnika in jo obrnemo na krožnik. Pomarančni sok segrejemo v kozici, dodamo dve žlici sladkorja in žlico pomarančnega likerja. Vse skupaj segrevamo toliko časa, da postane gladek sirup. Ohlajenega polijemo po strjenki, katero smo okrasili še z lističem mete in pasijonko.