Baklava s pivom

Baklava je sladica,  ki si jo lastijo mnogi. Obstaja mnogo receptov, ki se med seboj razlikujejo. Pri nas jo lahko najdete predvsem v slaščičarnah in pekarnah, ki so v lasti albanskih priseljencev. Turške baklave se sicer bistveno razlikujejo od teh, ki jih lahko kupite v Sloveniji in na področju nekdanje Jugoslavije vse do Grčije. Točen izvor baklave ni znan, čeprav si zgodovinarji delijo skupno mnenje, da prihaja s področja Srednjega vzhoda. Mnoga zgodovinska dejstva nakazujejo, da je zasnova baklave kot jo poznamo danes nastala v kuhinjah palače Topkapi v Istanbulu.

Sestavine

  • listnato testo
  • 25 dag masla
  • 1 kg sladkorja
  • 2 limoni
  • 500 g orehov
  • 0,5 l vode
  • 0,25 l svetlega piva

 

Postopek

Pekač namažemo z raztopljenim maslom. Nanj položimo plast listnatega testa, po katerem potresemo plast mletih orehov, pomešanih s sladkorjem. Sledi plast listnatega testa premazanega z raztopljenim maslom, in to ponavljajmo, dokler ne porabimo vseh plasti. Tako zloženo baklavo prelijemo s preostalim raztopljenim maslom, narežemo na kvadrate in pečemo pri 180°C.

Medtem zavremo vodo, v kateri raztopimo 1 kg sladkorja. Dodamo mu sok dveh limon in pivo. Preliv prelijemo po pečeni baklavi.

Pivo lahko naročite tukaj

.