Kamut ali khorasan

Natančen izvor Khorasan oz kamut pšenice ostaja neznan. Po raziskavah Johna Percivala iz leta 1921, to starodavno žito verjetno izvira iz rodovitne zgodovinske province Khorasan, ki je vključevala velik del severovzhodnega Irana v Afganistanu in Srednji Aziji na reki Oxus. Ena od legend pravi, da je bila Khorasan pšenica ponovno uvedena v sodobnem času zaradi ameriškega letalca, ki je poslal zrna iz Egipta do njegove družine v Montani v ZDA leta 1949, po drugi legendi pa so ta zrna našli v grobnici starodavnega egipčanskega faraona, ni pa znano, kdaj in kako je bila Khorasan pšenica uvedena v Egipt.

Uporaba

Kamut je polnozrnato žito, katerega okus je mnogim veliko bolj všeč kot okus pšenice. Ta je malo bolj sladek z rahlim priokusom oreškov. Je zelo odporen, zato je njegova rast organska.Vsebuje gluten, vendar v veliko manjših količinah kot pšenic, zato ga veliko bolje prenašajo ljudje, ki  se slabo odzivajo na navadno pšenico.

Kamut in sodobna prehrana

Kamut spada v skupino starodavnih žit in je predhodnik in daljni sorodnik pšenice. V primerjavi s pšenico je veliko bolj zdrav, saj vsebuje v primerjavi s polnozrnato pšenico kar za 40 % beljakovin in maščobnih kislin. Bogat je z vitaminom E, magnezijem, cinkom in selenom. Je močan antioksidant. Kamut je bogat vir vitaminov: A, B1,B2, B6, C, E, H, K3 in folne kisline.

Kamut je lahko prebavljivo žito, ki ne povzroča alergij. Večina ljudi, ki so alergični na gluten, ga zelo dobro prenaša.

Zdravilni učinki kamuta

  • deluje antioksidativno
  • krepi imunski sistem
  • polepša kožo in jo ščiti pred številnimi zunanjimi škdljivimi vplivi
  • je dobro prebavljivo
  • sprošča živčevje in mišice