Kako najlažje olupiti kostanj?

 

Vsi obožujemo kostanj, ki ga lahko pripravimo v različnih oblikah. Ko postaja hladno, nas tudi prsti, ki so črni od saj ne motijo. Če pa pripravljamo piknik, na katerem je potebno pripraviti večje količine kostanja, pa to opravilo ni več tako prijetno.

Če upoštevamo nekaj enostavnih nasvetov, lahko tudi to delo kar hitro opravimo in  izluščimo mehko surovo, kuhano ali pečeno kostanjevo sredico.

Kostanj pustimo počivati

Tako kot meso in jabolka za stiskanje soka, je tudi kostanj boljši, če nekaj dni odleži. Po treh dnev se bo malce izsušil in ga bomo lažje prebrali in odstranili črvivega. Samo lupljenje pa bo dosti enostavnejše.  

Zarežemo ga čez okroglino

Zarezovanje je ključ do lažjega lupljenja. Tega ne  delamo mimogrede, saj bomo pozneje to obžalovali. Čez trebuh kostanja naredimo čim daljši rez, ki naj bo tako globok, da prebijemo lupino in tanko ovojnico pod njo.

Pečemo na primernem ognju

Kostanj pečemo v dobro segreti posodi na močnem ognju. Vmes ga mešamo, da se ne prismodi. Lupine, ki so dobro razrezane bodo same popokale in  veliko kostanjev bo kar samih padlo iz njih.

Uporabimo mikrovalovno pečico

Surov olupljen kostanj hitro dobimo s pomočjo mikrovalovne pečice. V plosko stran kostanja zarežemo križec, tako da prerežemo lupino in notranjo kožico. Po deset kostanjev naenkrat pečemo približno dve minuti v mikrovalovni pečici. Še vroči se bodo z lahkoto lupili.

Uporaba cvrtja

Čeprav se sliši nenavadno, lahko kostanj olupimo tudi s pomočjo cvrtja. Kostanj zarežemo čez okroglino, kot da bi ga pripravljali za pečenje. Damo ga v vroče olje in cvremo tri minute, potem pa ga položimo na papirnato brisačo in počakamo, da se nekoliko ohladi. Tako ga bomo zlahka olupili, znotraj pa bo še vedno surov.

Uporaba stiskalca za česen

Za pripravo kostanjevega pireja uporabimo stiskalec za česen. Kuhan kostanj prerežemo po polovici in prerezani del s stiskalcem stiskamo kot česen, pire pa bo nastal kar sam.