Gobova juha

Gobova juha je najboljša jeseni saj jo lahko pripravimo iz svežih jurčkov in drugih gozdnih gob. Navadno jo ponudimo pred glavno jedjo in jo serviramo v ogrete jušne skodelice. K gobovi juhi ponudimo popečen kruh, lahko pa tudi ajdove žgance. Za pripravo dobre gobove juhe velja pravilo: “Čimveč različnih vrst gob, tem boljša je gobove juha.”.

Sestavine

  • 300 g mešanih gob
  • 150 g krompirja
  • srednje velika čebula
  • 1 l čiste goveje juhe
  • 5 žlic olja
  • 1 dl kisle smetane
  • 20 g moke
  • 1 dl belega vina
  • sol
  • poper
  • peteršilj
  • strok česna
  • lovorov list

Postopek

  1. V loncu segrejemo olje in prepražimo čebulo. Na koncu dodamo še česen in peteršilj.
  2. K prepraženi čebuli dodamo na kocke narezan krompir.
  3. Dodamo narezane gobe in pražimo cca 5 minut.
  4. Zalijemo z belim vinom in počakamo, da vino izpari.
  5. Dodamo moko in zalijemo z govejo juho.
  6. Dodamo začimbe in kuhamo 15 – 20 minut.
  7. Na koncu dodamo kislo smetano in odstranimo lovorjev list.