Gobova juha
Gobova juha je najboljša jeseni saj jo lahko pripravimo iz svežih jurčkov in drugih gozdnih gob. Navadno jo ponudimo pred glavno jedjo in jo serviramo v ogrete jušne skodelice. K gobovi juhi ponudimo popečen kruh, lahko pa tudi ajdove žgance. Za pripravo dobre gobove juhe velja pravilo: “Čimveč različnih vrst gob, tem boljša je gobove juha.”.
Sestavine
- 300 g mešanih gob
- 150 g krompirja
- srednje velika čebula
- 1 l čiste goveje juhe
- 5 žlic olja
- 1 dl kisle smetane
- 20 g moke
- 1 dl belega vina
- sol
- poper
- peteršilj
- strok česna
- lovorov list
Postopek
- V loncu segrejemo olje in prepražimo čebulo. Na koncu dodamo še česen in peteršilj.
- K prepraženi čebuli dodamo na kocke narezan krompir.
- Dodamo narezane gobe in pražimo cca 5 minut.
- Zalijemo z belim vinom in počakamo, da vino izpari.
- Dodamo moko in zalijemo z govejo juho.
- Dodamo začimbe in kuhamo 15 – 20 minut.
- Na koncu dodamo kislo smetano in odstranimo lovorjev list.