Božične začimbe

Spices allspice, cinnamon and anise over heap of brown sugar. See series

Najbolj razširjene božične začimbe

Poseben čar božičnim praznikom daje omamni vonj božičnih začimb. Božične vonjave dodajo posebno praznično iskrico v  vsak dom.

Cimet

Cimet spada med najstarejše začimbe. V času božiča jo najdemo v skoraj vsaki sladici ali napitku.

Nageljnove žbice (klinčki)

Nageljnove žbice so nepogrešljive pri peki božičnega peciva kot so medenjaki in začimbni ali sadni kolači. Prav tako jih uporabljamo pri napitkih.

Ingver

Ingver je  ena najstarejših začimbnih rastlin, ki daje jedem pekoč, oster in aromatičen okus  daje jedem oster, pekoč in aromatičen okus.

Janeževa zvezda

Janeževe zvezde so plodovi, ki  imajo okus in vonj, ki je podoben janeževemu. Rastejo na majhnih drevesih v južni in jugozahodni Aziji. Plodovi imajo obliko zvezde, v vsakem kraku je rjavo seme.

Vanilija

Vanilja je cenjena zaradi sladkega okusa in prijetnega ter izrazitega vonja, v veliki meri se uporablja za pripravo različnih sladic.

Kardamom

Kardamom je večletna začimbna rastlina, ki ima živo zelene suličaste liste in razvije rdečkasto rjava semena nepravilne oblike. Kardamom je danes tretja najdražja začimba na svetu za žafranom in vanilijo. S svojim vonjem ustvarja prijetno božično vzdušje, zato jo pogosto dodajamo k božično-novoletnemu pecivu, sadnim solatam, likerjem, kavi …