Oljno bogastvo iz zavrženih grozdnih tropin

Olje iz grozdnih pešk je dokaj novo oljno bogastvo, ki se pridružuje že uveljavljenim oljem. Čeprav je morda marsikomu težko povezati grozdje z oljem, toda grozdne peške vsebujejo prav slednjega. Je naravni vir nenasičenih maščobnih kislin, ki jih človeški organizem nujno potrebuje za zdravje in vitalnost.

Pridobivanje

Olje iz grozdnih pešk pridobivajo iz tropin, ki ga pridelovalci vina ponavadi zavržejo. Potem ko ločijo lupino grozdnih jagod od pečk, slednje posušijo, nato pa v stiskalnici po postopku hladnega stiskanja, iz njih iztisnejo olje, s čimer ohranijo vse pomembne zdravilne sestavine.

Zdravilne lastnosti

To so, kot že rečeno, nenasičene maščobne kisline, olje iz grozdnih pešk pa je tudi bogat vir vitamina E in C. Lupina pešk je izredno trda, kar pomeni še dodaten plus za olje, ki je s tem odlično ohranjeno v sredini, zaščiteno pred zunanjimi onesnaževalci ali morebitnimi strupi. Vsebuje protivnetne učinkovine, antioksidante, antihistaminike, sestavine,ki preprečujejo staranje,preprečuje alergije, deluje antimikrobno. Prav zaradi tega ga uporabljajo pri zdravljenju številnih zdravstvenih težav. Olje zdravi arthritis, edeme, dermatitis, akne, gube, suho in občutljivo kožo, starostne pege, sončne opekline, razpokana usta, rane, odrgnine, strije, vnetje žil, hemoroide, kronično imunsko pomanjkljivost, prezgodnje staranje, PMS, hujšanje, prhljaj, izpadanje las, bradavice… Študije pa so razkrile tudi, da ojača imunski sistem ter zmanjša verjetost za nastanek raka. 

Uporabnost

Olje iz grozdnih pešk je zelo cenjeno jedilno olje.  Primerno je tako za kuhanje vendar ga je bolj priporočljivo  uporabljati kot začimbo k že pripravljenim mesnim in zelenjavnim jedem ali pa solatam. Pogosto ga zasledimo v kozmetiki, saj je cenjen zaradi blagodejnega učinka na kožo, ki ji vrača vitalnost, zadržuje naravno vlago kože in ji daje naraven in sijoč, zdrav videz. Zlasti v naravni kozmetiki ga uporabljajo za nego kože, las in ustnic. Nepogrešljiv je tudi pri masažah.

Hranjenje

Olje iz grozdnih pešk hranimo na hladnem, senčnem mestu, ne nujno v hladilniku, in ga po odprtju porabimo približno v dobrem letu dni. Poznano je že z antičnih časov, da je vsestransko uporabno, pa pričajo tudi proizvajalci violin, ki ga uporabljajo za zaščito lesa teh ročno izdelanih inštrumentov.